Jak wyłączyć Wehikuł czasu (Timeline) – nowy widok profili na Facebooku

Opublikowano 22 grudnia 2011 w Porady przez admin

Timeline oferuje większą kontrolę nad pojedynczymi udostępnianymi wpisami. Możemy usuwać ze swojego Wehikułu czasu posty, zdjęcia, aktualizacje statusu, posty na Tablicy. Możemy też całkowicie je ukryć, udostępniając jedynie określonej osobie lub grupom ludzi.

Tak Facebook zbywa pytania swoich użytkowników, pytających, jak zmienić widok profilu (czyt. przywrócić ten stary).
Oburzające, prawda?

Jeszcze bardziej oburzające są powstałe jak grzyby po deszczu nowe stronki, publikujące niedziałające porady nt. usunięcia Timeline’a.

Jak usunąć lub zdezaktywować ten znienawidzony Timeline i przywrócić stary widok profilu na Facebooku, do którego tak bardzo żeśmy się przyzwyczaili

Czy jest sposób na wyłączenie nowego widoku profilu (Timeline’a) na Facebooku?

Oficjalnie Timeline został włączony na wszystkich profilach, jednak we współpracy z serwisem Lifehacker publikujemy sprawdzony i, co najważniejsze, działający lifehack, dzięki któremu możliwa jest dezaktywacja Timeline’a i natychmiastowe przywrócenie starego profilu na Facebooku.

Jak wyłączyć Wehikuł czasu (Timeline) - nowy widok profili na Facebooku

(Andrew Huff)

 

Timeline został włączony w profilach wszystkich użytkowników. Zupełnie inaczej wygląda sprawa z przeglądarkami. Jedna z nich – dziurawy Internet Explorer 7 został całkowicie pominięty przez Facebooka i z tego powodu użytkownicy próbujący zalogować się z IE7 do Facebooka widzą stary widok profilu.

Moglibyśmy pójść na łatwiznę i polecić Wam Internet Explorer 7 jako sposób na pozbycie się Timeline, jednak dbamy o Wasze bezpieczeństwo.

Dlatego sprawdźcie alternatywny sposób, dzięki któremu nasze obecne przeglądarki, do których jesteśmy przyzwyczajeni, zaczną przedstawiać się jako Internet Explorer 7 :)

Mozilla Firefox

1. Instalujemy dodatek User Agent Switcher i uruchamiamy ponownie przeglądarkę,
2. Wybieramy w menu Default User Agent>Internet Explorer>Internet Explorer 7,
3. Otwieramy stronę logowania Facebooka i cieszymy się starym widokiem.

Użytkownicy Firefoksa mają łatwiej, ponieważ po wylogowaniu się z Facebooka mogą od razu wyjść z trybu Internet Explorer 7 do Default User Agent, aby zapobiec nieprawidłowemu wyświetlaniu innych stron w naszym niby-IE7.

Google Chrome

Otwieramy menu Start, klikamy Wyszukaj programy i pliki, a następnie wpisujemy Chrome.

Prawy przycisk myszy>Właściwości>zakładka Skrót>Element docelowy>

i po chrome.exe wpisujemy kod:

--user-agent="--user-agent="Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT

 Klikamy Zastosuj  i uruchamiamy Google Chrome.

Jeżeli chcemy, aby inne strony poza Facebook.com zaczęły wyświetlać się prawidłowo, musimy usunąć dopisany kod.

Cieszycie się z przywrócenia starego widoku? Pamiętajcie, aby kliknąć Like! - Wasi znajomi też chętnie dowiedzą się, jak wyłączyć Timeline ;)

No related posts.

  • Anonim

    To nie wylacza timelina tylko oszukuje uzytkownika. Inny uzytkownik posiadajacy timelina i tak bedzie go widzial na naszym profilu. To jest robienie z siebje glupka!

    • Anonim

      Ludziom 
      wizualnie przeszkadza Timeline. Drażni. I to jest główny powód, dla którego chcą przełączyć się na stary widok. No a to jest jedyny działający sposób.